След като Агенция “Фокус" оповести накратко най-важното за земетресението в тихоокеанската акватория южно от Панама, тук предлагаме някои детайли. В четвъртък, 06:57 време в епицентъра от световните мрежи е регистрирано земетресение с магнитуд 6.7 по оценка на Геоложки проучвания - САЩ, съответно 6.8 според Европейския сеизмологичен център. Това съобщи за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). 

Тъй като земетресението е плитко по номенклатурата на сеизмолозите, то възбужда твърде много последващи трусове. В случая, през изминалото денонощие са станали 43 вторични труса с магнитуд 3.5 и по-голям. Техните източници са на дълбочина между 3 и 30 километра (км). Всички сеизмични събития имат епицентри в акваторията на Тихи океан. Само 11 между афтершоковете – те са и най-силни засега – са с магнитуди в интервала 4.0-4.8, най-често неусетени дори по крайбрежните райони.

По южното (тихоокеанско) крайбрежие на Панама, провинция Чирики, сътресения от основното земетресение с магнитуд 6.7-6.8 достигат V степен по 12-степенната скáла интензивност (напр. град Давид – трети по големина в страната с почти 83 хил.ж. и съседни селища). Изключение представляват три сведения от Хорконситос и Рио де Хесус, изпратени до Геоложки проучвания, САЩ; те съобщават за повреди от земетресението на 60 и 120 км северно и източно от епицентъра. Тревожни сведения за състоянието на домовете си изпращат и двама жители на 80-90 км. Липсата на информация с достатъчна плътност по засегнатата територия говори за незадоволителна образованост сред населението относно същината на бедствията; втори фактор навярно е ниското качество на сградния фонд. От селищата по-далеч от епицентъра са пристигнали само единични съобщения. И така, няма рязко разграничение между области с последователно спадаща интензивност – сведения от IV до II степен съседстват на едно и също епицентрално разстояние.

Североизточно от епицентъра, на около 320-340 км, се разполага столицата на Панама, Панама Сити (880 681 ж./ 2013г.). Там въздействието се оценява с интензивност от II до IV степен; следва, че повреди се изключват. В северозападна посока сътресения от III степен са усетени до 360-380 км на територията на Коста Рика (Сан Хосе и околности). По едно съобщение за усещане до Центъра на Геоложки проучвания е изпратено от разстояния над 2000 км – от Флорида и от Пуерто Рико.

Серията от земетресения, обект на обсъждане, се случва в област на сложно взаимодействие между геоложки структури. В контакта си с плочата Наска с преобладаващо движение към изток, плочата Кокос се придвижва към североизток със скорост 7.5 сантиметра годишно. Същевременно в района на рова на Средна Америка плочата затъва, изтиквайки Карибската плоча.