Неделя, в 14:07 и 22:52 два труса внасят безпокойство край Охридското езеро сред жители и туристи, съобщава за "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Трусът в ранния следобед, който е с магнитуд 3.6, е резултат от размествания на твърде малка дълбочина, само 5 километра под земната повърхност. Това обуславя наличие на повреди в някои албански къщи по западното крайбрежие на Охридското езеро. Жители на Елбасан, Тирана и някои други селища с високоетажно строителство, разположени на разстояния до 90 км в Албания свидетелстват за слаби усещания, породени от сътресенията. Също за слаби усещания информират и жители на Скопие и Гевгели на около 125 км на североизток от епицентъра и на 75 км в югоизточна посока.

Вторият трус в същия район е с магнитуд 3.2 и се инициира на дълбочина от 15 км. Тези параметри предопределят по-слаба ефективност. При максимална интензивност от първия трус, достигаща до VI степен, второто събитие е усетено в епицентралния район твърде вяло и с характер на люлеене.

Не за първи път епицентралният район подлежи на земетресение. Тук македонските колеги сеизмолози локализират в Западна Македония т.нар. Дримска (Дринска) сеизмична зона. Древният град Лихнида (Лихнидос), чийто “наследник" е Охрид, е разрушен от земетресение през VI век (526 година). Сериозно земетресение атакува  Охрид и околността му през втората половина на XVI век (предполага се около 1568 година).

Като най-близо във времето земетресение, причинило  безпокойство сред населението на Охрид, трябва да се отбележи земетресение с магнитуд 5.5, станало на 9 януари 2022 година. Епицентърът на събитието е край Флорина (Лерин), на 55 километра в изток-югоизточна посока от новата охридска активност. То създава интензивност на сътресенията в района на Охрид между III и IV степен.