Световната преса съобщава за силно земетресение в Южен Китай в понеделник, 5 септември. Районът на земетресението е предразположен към земетресения поради факта, че се намира точно под Тибетското плато, под натиска на Индийската тектонска плоча. И още, поради наличието на активни разломи през планините на провинция Съчуан, където е огнищната област. Това съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) за Агенция "Фокус"

Северната част на Индийската плоча е конвергентна граница с Евразийската плоча. Преди около 55 млн. години, във времето на неозоя, Индийската плоча се откъсва от южния суперконтинент Гондвана и започва да се движи на север със скорост около 20 cm годишно до сблъсък с Азия. Някои автори предполагат, че сблъскването между Индия и Евразия се случва доста по-късно. Днес Индийската плоча се движи на североизток със скорост до 3.6 cm на година, докато Евразийската се движи на север само с 2 cm на година. Поради това, Евразийската плоча се деформира, а Индийската плоча се свива с 4 mm годишно. По тази причина се е образувал орогенният пояс, който създава Тибетското плато, Хималаите и Хиндукуш.

И така, геодинамиката на Централна Азия се диктува главно от взаимодействието на Евразийската и Индийската плочи. Областта, където е реализиран в понеделник мощният плитък трус (дълбочина на огнището около 10 километра) с магнитуд 6.6, е източник на силни земетресения не за първи път. Там, през планините на Съчуан минава и разломът Langmenshan.

На 12 май 2008 в окръг Уенчуан (Вънчуан), на 180 км североизточно от днешната активност, се случва катастрофално земетресение с магнитуд 7.9-8.0. От съобщение от 24 май на Китайския земетръсен център се научава тежката новина за загинали 60560, неоткрити над 26 хиляди и ранени над 350 хиляди души. Земетресението е било усетено чак на 1500 км в китайската столица, а в епицентралния район са измерени издигания на земята от почти 9 метра.

На 20 април 2013 земетресение с магнитуд 6.6 се случва на около 95 км североизточно, в околия Лушан. Сътресенията “увреждат 100 %" от домовете в девет селища на околията. Загиват 193, липсват 23 и ранените са над 15550.

На 8 август 2017 на около 400 км в североизточна посока е епицентърът на земетресение с магнитуд 6.5. Максималната интензивност е в северния окръг Жиужайгоу на провинция Съчуан. Последствията са чувствително по-слаби – 25 загинали и 525 ранени.

Нито едно от трите цитирани събития не се е случило през нощта, за да завари жителите неподготвени и беззащитни. Засегнатите територии са с планински характер. Това обстоятелство е причина за множество срутища, които са вторична причина за щети, и, най-важното, прекъсване на транспортни артерии.

По информация на местната управа новото земетресение с магнитуд 6.6 погуби най-малко 65 човешки живота, 12 души се смятат за изчезнали, а ранените са над 250. Комуникациите с района на максимални сътресения са или прекъснати или силно затруднени. Затова и пълният размер на щетите засега е неизяснен.

Известно е, че епицентърът е в окръг Лудин – отдалечен район с много етнически тибетци. Намира се в югозападна територия на провинция Съчуан близо до границата с провинция Тибет на запад, а на юг граничи с провинция Юнан. Епицентърът е на 220-230 км от провинциалния главен град Ченду. От паднали скални късове е блокиран приток на река Даду, течаща през няколко селища западно от епицентъра. Управата на провинция Съчуан е провела организирано евакуиране на 50 хиляди жители. Към засегнатата област са изпратени 6500 спасители. Установена е изправност на повечето вец-ове, но седем са сериозно повредени.

По предварителна оценка на повредите над 240 сгради са срутени и други над 13 хиляди повредени в различна степен. Около 140 обществени инфраструктурни обекта са повредени. Склонови явления са прекъснали много шосейни платна. Максималната интензивност се определя на IX степен (катастрофални последици). Повреди (интензивност поне от VI степен) са предизвикани на площ над 13 хиляди квадратни километра. Сътресения са усетени на стотици километри от епицентъра, на югоизток в Чанша, главен град на провинция Хунан, също на североизток в Сиан, административен център на провинция Шънси.

Министерството на управление на извънредни ситуации разпредели палатки, легла, юргани и други помощни средства за преместване на жителите на окръг Лудинг. Увеличено снабдяване с петрол е насочено към засегнатите територии. Медицински екипи осигуряват помощ на пострадали жители. За първоначално справяне с бедствените последици Китайското правителство и провинциалната управа на Съчуан отпускат по 50 милиона юана (около 7 милиона щатски долара).

Активирането на предупредителната система 4 секунди след началото на разкъсване от основното земетресение дава интересна фактология. Така, жителите на Кандин на 53 км от сеизмичния източник са имали 7 секунди преди да започне разтърсването (време за заемане на “предпазна позиция"). В по-отдалечените Яан и Ченду времето до пристигане на осцилациите е било 20 и 50 секунди, съответно. Предупреждението за настъпващо бедствие е отправено към жителите чрез високоговорители, телевизия и мобилни телефони.