В 03:51 през нощта, сряда, в провинция Западен Азербайджан (главен град Орумийе) на Ислямска република Иран се случва земетресение с магнитуд 5.6. Епицентърът на земетресението е в крайната северозападна територия на Иран, близо до турско-иранската граница. Намира се на по-малко от 100 километра север-северозападно от соленото езеро Урмия. В решението, обявено от Евро-Средиземноморския център участват и записи от две български станции – “Пловдив" и “Крупник", отдалечени на 1700-1850 км от събитието. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълго-годишен ръководи-тел на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН). 

И, докато Европейският център обявява 10 вторични труса, Националният сеизмологичен център на Иран локализира 34 афтершока през началните 15 чáса след основния трус. В детайлния каталог на Иран намираме 13 земетресения с магнитуд 3 и по-голям; най-силният вторичен трус е с магнитуд 4.6-4.7 в 17:21 местно време, сряда.

Ето какво се научава от сведения, отправени до Европейския център от преживели земетресенията:

Основният трус е породил уплаха до ужас у жители на разстояния почти до 30 км във всички посоки от епицентъра (Хои, Салмас); интензивността на сътресенията там е от VI и VII степен. Както показва илюстрацията, получени са повреди в някои лошо и бедно изградени жилища – жители на доста отдалечения Табриз възкликват “Бог да е на помощ на хората в селата!".

И ето че медиите вече съобщават за над 500 ранени. Териториите, отдалечени от сеизмичния източник до около 80 км, са “добре" атакувани от земетресението, за да разбудят спящите жители. Сътресения са усетени и в Нахичеванската автономна република (80-90 км от епицентъра), влизаща в състава на Азербайджан. В град Урмия, 100 км южно от епицентъра, въздействието предизвиква силно безпокойство – интензивност до V степен. Големият ирански град Табриз, разположен на 110-120 изток-югоизточно от епицентъра, е изпитал сътресения с интензивност от IV и V степен. Сътресения са усетени и в провинция Ван на Източна Турция (Ипекйолу, около 140 км на запад), както и в Армения на северозапад (над 190 км от епицентъра; в Абовян, Чаренцаван и др.).

Активираният район е в сложна тектонска обстановка. Подложен е на натиск и преплъзване, поради относителни движения между Евразийската плоча и по-малките Анатолийска и Арабска плочи.