Министерството на отбраната на Румъния поиска от парламента предварително одобрение на договори в съответствие с програмите за оборудване на Военноморските сили, които наред с други неща предвиждат закупуване на подводници, съобщава държавната информационна агенция на северната ни съседка - Agerpres.

Програмите са общо три - "Минен ловец“, "Подводници за противодействие на надводни и подводни заплахи“ и "Модернизация на ракетоносците“.

Първата програма предвижда оборудване на румънския флот с миночистачи, които са "способни да откриват, класифицират, идентифицират и унищожават/прочистват морски мини", се казва в писмо на Министерството на отбраната, цитирано от агенцията.

Втората програма е предназначена да оборудва ВМС с подводници "за разузнаване и събиране на информация на оперативно-стратегическо ниво едновременно с извършването на бойни действия срещу надводни кораби и подводници на противника, както и унищожаване, неутрализиране, възпиране на военноморските сили на противника самостоятелно или в сътрудничество с други сили, както в териториални и международни води, така и във враждебни крайбрежни зони, в зони с висока опасност, далеч от собствените военноморски бази“.

Третата програма е насочена към "модернизиране на основните бойни системи и осигуряване на високо ниво на взаимодействие със собствените подразделения и подразделенията на други държави-членки на НАТО на ракетоносци от клас TARANTUL от ВМС“.

В писмото на военното ведомство се посочва, че тези инициативи служат на целите на програмата за планиране на отбраната на НАТО и ЕС за трансформация на румънската армия до 2040 г. Документът ще бъде внесен за обсъждане на пленарната сесия на двете камари на парламента, отбелязва Agerpres.