Министърът на националната отбрана на Румъния Василе Динку обяви, че е подал оставка от поста си, съобщава държавната информационна агенция на северната ни съседка Agerpress.

"Тази сутрин връчих оставка от длъжността министър на националната отбрана на премиера Румъния Николае Чука“, написа Дънку на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук“ .

Той също така приложи текста на оставката, изпратена до Чука, в която цитира "невъзможността за сътрудничество" с президента Клаус Йоханис.

"Оправдавам действията си от гледна точка на невъзможността да си сътруднича с президента на Румъния, върховния главнокомандващ на армията. Смятам за необходимо да се оттегля от поста, за да не накърнявам по никакъв начин процесите на вземане на решения и програми, които изискват плавност по цялата командна верига, а не блокиране на поредица от проекти, абсолютно необходими за оптималното функциониране на Министерството на националната отбрана и румънската армия. Г-н министър-председател, благодаря Ви за честното сътрудничество и откритост, които показахте през цялата съвместна правителствена дейност и Ви уверявам в пълната си подкрепа за всички проекти и програми на министерството и румънската армия, в качеството си на член на румънския парламент“, се казва в текста на оставката.