В Букурещ стотици таксиметрови шофьори се събраха с колите си на протест с искане за преговори с правителството за решаване на проблемите им, съобщава Digi24.

Таксиметровите шофьори се събраха на "Площада на Конституцията" и "Площада на победата", а ръководителят на асоциация ANPOTRT Ремус Неделку е заявил, че протестът ще бъде безсрочен и шофьорите обявяват гладна стачка.

Според прессъобщение от Националната конфедерация на профсъюзите, протестът има за цел да привлече вниманието на румънското правителство по отношение на множеството искания, подадени през последните седем месеца, в опит да се промени Закон 204/2019 (OG49/2019), който урежда алтернативния транспорт ("Юбер", "Болт" и други приложения за споделено пътуване).

"Ще останем тук, докато министър-председателят (Марчел Чолаку) излезе при шофьорите и обясни защо няма да издаде заповед, която да балансира разликата в тарифата между такситата и алтернативния транспорт“, е коментирал Неделку.

След първите съобщения на таксиметровите шофьори за стачка, правителството е поискало месец за обмисляне на промените в законодателството, за които таксиметровите шофьори настояват. 

Руминските шофьори, които протестират от 26 февруари, искат увеличаване на максималната възраст на таксиметровите автомобили от 10 на 15 години, премахване на така наречената динамична тарифа за "Юбер" и "Болт" и еднакви данъци и такси за фирмите и лицата, които предоставят услуги за споделено пътуване.