19 сирийски и иракски граждани, които са влезли нелегално в Румъния от границата с България, са засечени от бреговата охрана с помощта на дронове. Някои от мигрантите са били в гора близо до село Фърей, а други в района на Остров, съобщава G4media.ro, позовавайки се на Agerpres. 

Бреговата охрана информира в понеделник чрез прессъобщение, че граничната полиция в рамките на институцията, след специфични информационно-оперативни дейности, използвайки термовизионно оборудване за наблюдение, включително дронове (UAV), е задържала в граничната зона, в близост до местностите Есечиой и Фърей, 19 чужди граждани, преминали незаконно държавната граница от България в Румъния.

"Те засякоха десет души в гората край град Феура, които се движиха от границата с Република България. Продължава тяхното наблюдение с цел установяване на водача, който е щял да улесни незаконното преминаване на държавната граница. Тъй като в близост до границата не са забелязани хора, граничните полицаи са пристъпили към извикване и задържане, като е установено, че са лица без документи за самоличност и не владеещи румънски език. В резултат на проучването се оказа, че това са граждани на Сирия и Ирак. Предвид ниската температура, около -14 градуса, продължителното излагане на студ може да застраши живота на тези хора", се казва в съобщението. 

Подобна беше ситуацията в района на Остров, когато служители на бреговата охрана задържаха близо до Есечиой девет души, които нямаха документи за самоличност и не говореха румънски. 

"Лицата са отведени в управлението на Гранична полиция за извършване на допълнителни проверки, като в резултат на извършените разследвания е установено, че лицата са сирийски граждани, преминали нелегално държавната граница на Румъния от България", се казва в прессъобщението.  

Всички незаконно преминали държавната граница лица са поемани от граничния орган на съседната държава на основание споразумението за реадмисия между Румъния и България. 

Граничната полиция разследва и двата случая, под координацията на прокуратурата към Апелативния съд в Констанца, по отношение на извършване на престъплението измамно преминаване на държавната граница. 

Припомняме, че само преди дни Newsweek излезе с новината: В "борбата" за Шенген България казва, че е спряла 20 пъти повече мигранти от Румъния. Може ли това да е аргумент България да бъде приета в Шенген преди Румъния? Евентуално, като се има предвид, че едно от условията на Австрия е засилен граничен контрол", пише Newsweek.ro. 

България представи рекордни данни за броя на нелегалните мигранти, за които се твърди, че са спрени на границите й. Става въпрос за 180 000 мигранти, огромна цифра, ако я сравним с тази, представена от Граничната полиция за Newsweek Romania.