Продължаващата модернизация на военновъздушната база "Михаил Когълничану“ в Румъния, където ще може да бъдат разполагани до 10 000 войници, ще позволи до 2040 година тя да се превърне в най-голямата база на НАТО в Европа, съобщава телевизионният канал TVR Info.

По-рано румънските власти обявиха, че са готови да инвестират 2,5 милиарда евро в модернизацията на авиобазата, която се намира в окръг Констанца. Също така край базата ще се появи военно градче, което ще може да побере семействата на 10 000 военнослужещи. Планира се да се създаде градска инфраструктура - детски градини, училища, болница, магазини и увеселителни паркове. Към настоящия момент вече са започнати строителни дейности в южната част на бъдещия военен лагер – там се изграждат пътища за достъп и мощна електрическа мрежа.

"Базата ще бъде напълно функционираща през 2040 година. До този период комплексът ще се превърне в най-голямата военна база на НАТО в Европа. Решението за разширяване на базата бе взето в контекста на конфликта, който продължава през последните две години на източната граница на Румъния“, съобщава телевизията.

За изграждането на градчето вече са отчуждени над 2300 хектара обработваема земя, която ще бъде добавена към съществуващите 500 хектара, на които е разположена авиобазата. В продължение на пет години около базата ще бъдат изградени военни структури, ще бъде удвоена пистата на летището, ще бъдат построени складове за гориво и няколко хангара за различни видове бойни самолети и дронове.

Американските войски използват базата "Михаил Когълничану“ от 1999 година, към настоящия момент са разположени части от 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ, както и съюзнически бойци, които помагат за изпълнението на мисии на т.нар. въздушна полиция.