Премиерът на Румъния Марсел Чолаку иска да изправи Австрия пред Върховния съд на ЕС, ако тя продължи да блокира влизането на страната в Шенген, предаде  европейската редакция на Politico.

"Ако канцлерът (Карл) Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, като министър-председател ще трябва да оспоря решението на Австрия в Европейския съд, за да поискам компенсация за загубите, причинени от неприсъединяването на Румъния“, е заявил Чолаку в интервю за Der Standard.

Щетите възлизат на "поне 2 процента“ от БВП на Румъния, според Чолаку.

Хърватия се присъедини към Шенгенската зона тази година, но присъединяването на Румъния и България е блокирано след австрийската опозиция заради опасенията относно миграцията по западнобалканския маршрут. Нидерландия също се противопостави на присъединяването на България.

Преди две седмици австрийският външен министър Александър Шаленберг заяви пред  POLITICO, че страната му остава против влизането на страните в Шенген заради продължаващите притеснения за миграцията.

"Това не е насочено срещу тях, но имаме проблем -  приблизително 20 процента от тези, които идват в Австрия, всъщност пресичат румънска територия“, е коментирал той.

Чолаку отрече да има повишен мигрантски натиск през Румъния. Страната е въвела съвместен граничен контрол със Сърбия, "за да можем да поставим този въпрос от масата", е заявил той.

Междувременно ветото на Австрия е "създало прецедент", заявява Чолаку, "защото държавите-членки обикновено следват препоръките на институциите на ЕС".

В годишната си реч "За състоянието на Съюза“ по-рано председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази подкрепата си за кандидатурите на страните, като похвали Румъния и България за това, че са "водещи“ с подхода си.

"Те го доказаха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Така че нека най-накрая да ги приемем – без допълнително забавяне“.

Законодателите на ЕС също призоваха Съвета на ЕС да приеме страните. Тяхната юлска резолюция поиска Комисията да обмисли компенсации за загубите на страните поради "неоснователния отказ за членство в Шенгенското пространство".

Националният съюз на автомобилните превозвачи на Румъния (UNTRR) предупреди, че закъснялото членство на страната в Шенген е довело до "неприемливи" опашки по границата. Това е нанесло "силен удар" на икономиката, са  заявили от съюза.