Румъния иска да ограничи вноса на украинско зърно, но няма да го забрани напълно. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на пресслужбата на румънското министерство на земеделието.

От ведомството съобщават, че министърът на земеделието на Румъния Петре Деа е провел разговори с украинския си колега Николай Солски.

"Министърът изпрати искане до украинската страна за бързо определяне на решения за ограничаване на износа на зърнени и маслодайни семена (слънчоглед, рапица) за Румъния, предвид трудностите, пред които са изправени румънските фермери“, се посочва в изявление на министерството.

Украйна е била уведомена, че Румъния установява контрол директно на митницата за всички селскостопански и хранителни продукти. Той предвижда вземане на проби за проверка по европейското законодателство, а не по местоназначение, както се случваше досега.

Букурещ също е решил да въведе допълнителни мерки за сигурност (запечатване и наблюдение) за превозни средства, които транспортират транзитно украинско зърно.

Министрите са се договорили да проведат разговори в петък, 21 април, за да намерят решения на настоящия проблем.