Приблизително 3400 военнослужещи от 13 държави ще участват в интегрираното учение на НАТО Sea Shield 2023, което ще се проведе в Югоизточна Румъния по река и море, включително в делтата на Дунав и крайбрежната зона. Това съобщиха от пресслужбата на щаба на военноморските сили на републиката, предава ТАСС.

Според пресслужбата, в ученията освен Румъния ще участват Албания, България, Великобритания, Гърция, Грузия, Молдова, Нидерландия, Полша, Португалия, САЩ, Турция и Франция. Предвижда се да бъдат използвани над 30 кораба от ВМС на Румъния, 2 кораба от ВМС на България, 14 самолета и хеликоптера от Румъния, САЩ, Турция и Франция, 15 катера и патрулни катера, 57 сухопътни превозни средства и друга военна техника. Задачите по бойната подготовка ще се изпълняват от отряди на специалните сили, бойни водолази, специалисти в областта на химическата, биологичната, радиационната и ядрената защита, пехотни взводове и военни парашутисти.

"Sea Shield 2023 е най-сложното учение, планирано и проведено от румънския флот през 2023 г. Tо ще помогне за насърчаване на инициативите и интересите на Румъния в регионален и международен план, както и ще повиши нивото на взаимодействие между силите на страните участнички“, подчертаха от щаба на румънските ВМС.

Учението ще се проведе от 20 март до 2 април.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова