Румънският външен министър Луминица Одобеску разкри, че по време на извънредно заседание на Съвета Украйна-НАТО в четвъртък тя е подчертала критичната необходимост от поддържане на непоколебима подкрепа за евроатлантическия път на Украйна, пише "Украинская правда“.

По думите й, срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли 2024 г. предоставя "решаваща възможност за амбициозни действия“ към евроатлантическата интеграция на Украйна.

"Оставаме твърдо ангажирани да предоставяме подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, заяви Одобеску.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че на срещата на върха на НАТО във Вашингтон ще бъде взето решение за дългосрочна подкрепа за Киев.

Припомняме, че генералният секретар на Алианса заяви, че съюзниците трябва да осигурят подкрепа за Украйна в дългосрочен план на фона на дискусиите относно предложението за фонд от 100 млрд. евро.

Впоследствие Столтенберг уточни, че дискусиите за създаването на нов многогодишен фонд за подкрепа на Украйна продължават и се провеждат съвместно с украинската страна.

В същото време представители на Алианса публично изразиха скептицизъм относно всякакви формулировки относно поканата към Украйна да се присъедини към Алианса на срещата във Вашингтон през юли 2024 г.