Румънското министерство на външните работи отново призова украинските власти да признаят, че молдовският език не съществува. Това се казва в прессъобщение на ведомството, цитирано от РИА Новости.

Румънският външен министър Богдан Ауреску се срещна с украинския си колега Дмитро Кулеба в Букурещ. В допълнение към обсъждането на енергийната ситуация, румънската страна подчерта, че ще продължи да подкрепя украинските бежанци навсякъде.

"Министрите обсъдиха ситуацията с критичната инфраструктура в Украйна, особено енергетиката, със сериозни, широкообхватни последици, които цивилното население чувства“, пишат от румънското външно министерство.

В същото време министър Ауреску напомни на Кулеба за многократните искания на румънската страна да признае "отсъствието на т.нар. молдовски език“.

И накрая, в прессъобщението от румънското външно министерство се казва, че Букурещ е готов да помогне за възстановяването на Украйна от последствията от военните действия.

През 2013 г. Конституционният съд на Молдова постанови, че държавният език в републиката е румънският. В конституцията на Молдова обаче е записано, че държавният език е молдовският. Въпреки това съдиите решиха, че основната роля в законодателството играе Декларацията за независимост на Молдова - в която румънският е посочен като държавен език.

Този въпрос тревожи и съседна Румъния. На 19 юни 2021 г. ръководителят на румънското външно министерство Богдан Ауреску вече призова Киев официално да признае молдовския език за несъществуващ.

През април 2021 г. Украйна призна тъждествеността на румънския и молдовския.

На 20 април президентът на Молдова Мая Санду предложи на парламента да обмисли изменение на конституцията за официално преименуване на държавния език от молдовски на румънски.

Всъщност това е един език - молдовският се счита в лингвистиката за официален диалект на румънския. Незначителни различия между тях се наблюдават на ниво книжовна норма, звуко- и словообразуване.

Санду припомни, че решението на Конституционния съд задължава да се промени Конституцията по отношение на езика, но досега парламентът не е разглеждал такава инициатива.

"Проблемът ще бъде решен, вече сме създали програми, така че хората да могат да учат и използват румънския език“, каза молдовският президент.

Мая Санду също подчерта, че властите ще се опитат да запазят езиците на националните малцинства на територията на Молдова - гагаузкия и украинския.

Бившият президент на страната и лидер на Партията на социалистите Игор Додон се противопоставя на преименуването на езика в Молдова. Той многократно е заявявал, че молдовският и румънският са два различни езика, и също така е предложил въпросът да бъде поставен на национален референдум.