Румънският премиер Марсел Чолаку смята, че страната му може да играе ключова роля за възстановяването на Украйна след края на войната, отприщена от Руската федерация. Той каза това по време на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предава "Украинская правда“.

По-специално Чолаку отбеляза, че в този контекст силните страни на Румъния са сигурността, географската близост, морските, речните, железопътните и пътните връзки – възможности, които могат да представляват интерес за американски компании, които искат да участват във възстановяването на Украйна.

Румъния ще продължи да подкрепя Украйна, докато е необходимо, добави румънският премиер, имайки предвид и процеса на възстановяване.

"Благодарни сме на Румъния за помощта й за Украйна и за сътрудничеството й по Черно море. Страните ни също си сътрудничат тясно по граждански въпроси, ще работим много тясно в бъдеще и последствията ще бъдат видими в постигнатия напредък “, заяви Блинкен.

През ноември румънският външен министър Луминика Одобеску заяви, че Европейският съюз трябва да се споразумее за следващия пакет от помощи за Украйна и да покаже, че "не е уморен“ от войната.

И Чолаку отбеляза, че Румъния ще продължи да помага на Украйна, въпреки политическите разходи, тъй като те са по-малко важни от прецедента, който руската победа във войната ще създаде.