Румъния ще закупи последно поколение американски изтребители F-35, за да засили противовъздушната си отбрана, става ясно от изявление на Върховния съвет по отбрана на страната (CSAT), цитирано от Reuters.

Държавата от Европейския съюз и НАТО повиши разходите си за отбрана от 2% до 2,5% от брутния вътрешен продукт тази година в отговор на инвазията на Русия в Украйна.

В страната, която споделя 650-километрова граница с Украйна, е разположена американска система за противоракетна отбрана и от миналата година на нейна територия има постоянна бойна група на НАТО.

"Наличието на стабилни, надеждни, оперативно съвместими, гъвкави и ефективни оперативни способности за противовъздушна отбрана... като част от нашите ангажименти като държава от НАТО и ЕС, е от ключово значение за постигането на целите на отбранителната политика на Румъния“, се казва в изявлението на CSAT.

"Процесът на модернизация на военновъздушните сили ще продължи чрез придобиването на последно поколение самолети F-35“, се казва още в разпространения текст, без обаче да се уточнява кога и колко точно изтребители ще бъдат закупени.

Миналата година президентът на северната ни съседка Клаус Йоханис обяви, че Румъния обмисля придобиването на самолети F-35, произведени от американската компания Lockheed Martin Corp (LMT.N).

През март Министерството на отбраната заяви, че Румъния ще купи танкове Abrams, произведени от General Dynamics (GD.N), като част от по-широки планове за модернизиране на армията.

Припомня се, че през декември румънското военно ведомство подписа сделка за придобиване на седем безпилотни летателни системи Watchkeeper X от израелската фирма за отбранителна електроника Elbit Systems (ESLT.TA) за приблизително 1,89 милиарда леи (418,02 милиона долара).