Румъния има техническите възможности да доставя природен газ на Молдава през зимата, но няма гаранции, че страната ще може да осигури голямо количество газ. Това подчерта вицепремиерът и министър на инфраструктурата на северната ни съседка Андрей Спину, предава телевизионният канал TVR.

На 1 октомври "Газпром" обяви, че Молдова редовно нарушава условията за плащане на доставения руски газ, което води до риск от прекратяване на договора по всяко време . По-рано вицепремиерът на Молдова Андрей Сипну заяви, че през октомври руският енергиен гигант ще намали с 30% обема на доставките на синьо гориво за страната – включително и за непризнатото Приднестровие. Републиката обаче може да използва алтернативен маршрут за доставка, тъй като получи правото да купува газ от Румъния.

"Премиерът на Румъния отбеляза, че капацитетът на газопровода е 5 милиона кубични метра на ден, в зависимост от температурата ние консумираме 150-200 милиона кубически метра газ за един зимен месец. Има техническа възможност да се получава този газ, ако газопроводът се използва на максималния му капаците.  Тогава ще имаме достатъчно газови доставки през зимата“, каза Спину в ефира на канала TVR.

Според него Молдова би искала да сключи дългосрочен договор с Румъния, но властите в Букурещ все още не могат да кажат колко газ биха могли да разпределят за Кишинев, тъй като хранилищата на страната са пълни на около 87%.

Молдова е под ударите на енергийна криза поради нарастващите цени на енергията. Властите възнамеряват да намалят потреблението на газ през зимата с поне 15%, а също така са разработили и представили за обсъждане план, който включва изключване на уличното осветление, понижаване на температурата на централното отопление, прехвърляне на ученици и студенти на дистанционно обучение. От август "Молдовагаз“ прекъсва подаването към потребителите, които не са платили навреме за услугите за доставка на природен газ.

През октомври миналата година молдовските власти се споразумяха с "Газпром" да удължат договора за доставка на газ за републиката, при условие че през 2022 г. бъде извършен одит на дълга на "Молдовагаз". "Газпром" заяви, че като се има предвид ситуацията в Молдова, е решено договорът да бъде подписан практически при условията на молдовската страна, но при навременно 100% плащане на текущите сметки.