Председателят на Камарата на депутатите на Румъния, лидерът на Социалдемократическата партия (СДП), която е част от управляващата коалиция, Марчел Чолаку, заяви, че Румъния е част от бъдещата стратегия на САЩ в Черно море. Румънският политик написа това в събота във Фейсбук, предава ТАСС.

"Румъния е част от бъдещата стратегия на САЩ за Черно море", каза той. "Приветствам решението на Конгреса на САЩ да включи стратегията в <...> закона за държавните разходи на САЩ. Това е признание за важността на Черноморския регион и съответно ролята на Румъния за гарантиране на стабилността и сигурността на цяла Европа“.

"Освен това", смята Чолаку, "това е допълнително доказателство за успешното функциониране на стратегическото партньорство между Румъния и Съединените щати. Климатът на повишена сигурност ще доведе до увеличаване на инвестициите в румънската икономика."

Както румънското посолство в Съединените щати съобщи по-рано, "проектобюджетът на страната за фискалната 2023 г., одобрен от Конгреса на 23 декември, предвижда, че в рамките на шест месеца след одобряването на съответния закон държавният секретар на САЩ, заедно с ръководители на други заинтересовани федерални агенции, ще представят на Конгреса работна стратегия за САЩ и техните съюзници в региона на Черно море за задълбочаване на икономическите отношения, укрепване на икономическата помощ и помощта за сигурността на държавите от региона, включително чрез подкрепа на усилията за увеличаване на демократичните устойчивост“.