Румъния изглеждаше готова във вторник да последва Полша, Унгария и Словакия в забраната на вноса на украинско зърно, съобщава Reuters.

Управляващата Социалдемократическа партия в Румъния засили натиска върху Киев, като заяви, че ще поиска от коалиционното правителство да одобри спешен указ, налагащ временна забрана за внос на зърно от Украйна, въпреки че иска транзитът да продължи.

Министърът на земеделието на Украйна трябва да проведе разговори в сряда с Румъния, чието черноморско пристанище Констанца е обработило около 12 милиона тона украинско зърно от началото на войната.

Големи количества украинско зърно циркулират в Източна и Централна Европа, тъй като ниските световни цени и търсенето означават, че зърното не може лесно да бъде продадено.

Това намали цените и навреди на продажбите на местните фермери, оказвайки политически натиск върху правителствата в региона.

Полша, чиято управляваща партия "Право и справедливост" е изправена пред избори тази година и разчита на селските райони за подкрепа, отиде по-далеч от други, като спря украинското зърно и храни при транзит, както и забрани вноса.