Заради просрочени плащания по програмата "50/20“ и предложение за промяна на законодателството за подкрепа на украинските бежанци, наемодателите в Румъния поставиха "ултиматум" на бежанците, пише румънската медия Adevarul.

Все по-често в социалните мрежи се появяват съобщения от бежанци, които молят за помощ. Отчаяни майки споделят, че нямат с какво да нахранят децата си или искат помощ за закупуване на еднократни пелени, дрехи и обувки.

От няколко дни, откакто проектът за изменение на програмата "50/20" беше публикуван на сайта на МАИ, се появиха отчаяни съобщения на бежанци, които търсят подслон защото собствениците на имотите, в които живеят са им съобщили, че или трябва да плащат наем или на напуснат.

Според предложението за изменение държавата ще отпуска на всяко украинско семейство сума от 2000 леи на месец, но само за период от четири месеца, през които бежанците трябва да търсят работа в Румъния. От тези пари украинците трябва да платят и квартирните разходи.

Според програмата, за всеки бежанец държавата заплаща 50 леи на ден за настаняване и 20 леи на ден за храна, пари, които приема домакинът, със задължението да осигури на бежанците настаняване и храна. Много собственици са избрали да дават на бежанците 20 леи на ден за храна, но повечето го правят, след като ги получат от държавата.

От началото на 2023 г. обаче държавата е направила само едно плащане на собствениците, като парите са за декември 2022 г. Някои от румънците, които са заплатили сами престоят, комуналните услуги и храната на украинските бежанци, няма как да си върнат средствата.