"България и Гърция формират стратегическа ос на стабилност, която дава стабилност и перспективи за устойчиво развитие и растеж на целия регион“. Това заяви президентът Румен Радев в интервю пред гръцката държавна агенция АНА-МПА.

Радев посети в понеделник 87-ия Солунски международен панаир (TIF), където България е почетна страна, и се срещна с президента Катерина Сакеларопулу.

Според Радев, двустранните отношения "никога не са били по-добри“. Той подчерта сътрудничеството в редица икономически сектори като енергетиката, и изтъкна интереса на България към плановете за развитие и управление на пристанищата на Кавала и Александруполис, особено в в светлината на блокираните търговски пътища в Черно море, поради войната в Украйна.

Той също така посочва, че България и Гърция не са конкуренти по отношение на ролята на енергиен център в региона, а "близки, доверени и надеждни партньори“, като се позовава нашироко на редица проекти от ключово значение, които или вече са реализирани, или са в процес на реализация (IGB, FSRU, Sea2Sea, петролопроводът Бургас-Александруполис и др.). Президентът Радев отбелязва още, че Гърция не може да разгърне напълно своя потенциал в енергетиката, транспорта и много други области без България, затова двете страни трябва да са заедно.