Ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Нарушкин заяви, че Западът "тласка Грузия към конфликт с Москва“, за да отвори "втори фронт“, тъй като войната в Украйна не се развива в полза на Киев, предава CNN.

"Виждаме постоянни опити от страна на Вашингтон, Брюксел и Лондон да убедят грузинското ръководство в необходимостта от отваряне на така наречения втори фронт“, заяви ръководителят на Службата за външно разузнаване на Русия пред репортери във вторник по време на посещение в Беларус, цитиран от беларуската държава информационна агенция БелТА.

"Те виждат, че настоящата ситуация на бойното поле не е в полза на Украйна и принуждават Грузия да влезе в конфликт с Руската федерация“, твърди Наришкин.

Той също така проведе среща с президента на Беларус Александър Лукашенко във вторник, по време на която беларуският лидер заяви, че двете страни са изправени пред "сериозни" заплахи.

"Вземайки предвид различни събития, които се случват в света и не последният фактор тук е борбата с тероризма, виждаме, че специалната военна операция на Руската федерация ни накара да разгледаме внимателно правоприлагащите, военните и службите за сигурност, “, заяви от своя страна Лукашенко.

На срещата с присъства и председателят на КГБ на Беларус Иван Тертел, който ще има отделна среща с Наришкин.

Миналия месец избухнаха протести в Грузия, след като парламентът на страната прие на първо четене проектозакон, който изисква някои организации, получаващи чуждестранно финансиране, да се регистрират като "чуждестранни агенти“. По-късно управляващата партия обяви, че ще отмени спорния законопроект поради опасения, че той ще вбие клин между кавказката нация и Европа.