Македонският екип в двустранната комисия по исторически и образователни въпроси с България проведе брифинг, на който бяха представени приетите решения на Комисията за съвместно почитане на определени исторически личности, както и препоръки за подобряване на учебниците по история, предава скопското електронно издание "24 Вести“.

"Това са препоръки, които се отнасят както за македонските, така и за българските учебници и става дума за пет препоръки, които всяка от страните трябва да изпълни и те се отнасят за античния период. В бъдеще авторите на учебници трябва да вземат предвид тези препоръки. Препоръките се отнасят до структурни несъответствия, след това до фактологични грешки, историческа география, тоест как са представени определени географски региони в учебниците“, каза Драги Георгиев, председател на македонската част на Комисията.

Препоръките се отнасят до подобряване на учебниците по история за 6-ти клас в Република Северна Македония и 5-ти клас в България.

"Препоръките не засягат проблемите на идентичността и са насочени към избягване на митологизирането на онзи древен период от двете страни и избягване на днешната национална перспектива. От тази гледна точка смятаме, че учебниците по история и в двете страни ще се подобрят“, заяви Георгиев.

Правителството може, но не е задължено да приеме тези препоръки от Съвместната комисия.

Също така Комисията, по думите на ръководителя на македонския екип, е решила, че цар Самуил, Свети Кирил и Методий, Свети Климент и Свети Наум, на определени юбилеи и важни дати, ще бъдат почитани заедно от делегации от двете страни.

Георгиев, след пресконференцията по повод приетите решения на Комисията, поясни, че препоръките за съвместно отбелязване на тези исторически личности са всъщност идентични текстове за съвместно отбелязване, с които се препоръчва на двете правителства да отбелязват заедно определени годишнини или юбилеи.

"За общото почитане на исторически личности основните критерии за Комисията бяха представянето на общочовешките ценности на тези личности, приноса на тези личности за развитието на християнската култура, традицията в тези области и разбира се приносът на онези лица към развитието на славянската, общославянска писменост. В този контекст се опитахме текстовете да имат по-широк регионален облик“, заключи той.

Съгласно протокола, подписан на 17 юли в София от министрите на външните работи на Северна Македония и България Буяр Османи и Теодора Генчовска, до един месец от подписването на документа двете страни трябва да публикуват на сайтовете на двете правителства вече приетите препоръки от досегашната работа на Съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси.

Превод и редакция: Иван Христов