Русия във войната срещу Украйна е принудена да използва стари танкове Т-54 и зле обучен военен персонал. Това заяви ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от Reuters.

"Войната в Украйна ще бъде битка между голям брой зле обучени руски войски с остаряло оборудване и малка украинска сила с най-добрите западни оръжия и обучение“, се казва в изявлението.

Бауер отбелязва, че сега Русия разполага значителен брой танкове Т-54, по-стар модел, разработен в годините след Втората световна война. "Но проблемът е, че те все още имат много Т-54. Така че по отношение на броя, това е проблем", отбелязва той.

Ръководителят на военния комитет на НАТО заяви, че руснаците са принудени да прибегнат към набирането на голям брой наборници. Според него руската армия е принудена да мобилизира масово хора и ги учи как да използват стара техника.

Междувременно украинската армия се фокусира върху качеството, използвайки западни оръжейни системи и западно обучение. Бауер добави, че разликата може да се усети през следващите месеци.

По-рано стана ясно, че Русия изпраща стари съветски танкове Т-55 на фронтовата линия в Украйна, но те все още могат да бъдат ефективни.

Преди това Руската федерация обяви, че е започнала да използва най-новите танкове Т-14 Армата на фронта.