Ръководителят на един от най-големите световни производители на тютюневи изделия Philip Morris International (PMI) Яцек Олчак призова за дата за въвеждане на забрана на цигарите в интервю пред Daily Mail.

Като пример той посочи ангажимента на британското правителство да спре продажбите на нови бензинови и дизелови автомобили до 2030 г.

"Можем да направим същото с тютюневите изделия“, заяви Олчак.

Според него мястото на цигарите е в музеите и те трябва да бъдат заменени с вейпове. Според ръководителя на PMI правителствата, като част от борбата срещу тютюнопушенето, могат да помогнат на тютюневите компании да проучат по-малко вредни алтернативи на цигарите.

Историята на Philip Morris започва с откриването в Лондон през 1847 г. на магазин за тютюневи изделия, продаващ ръчно свити турски цигари. През 1887 г. компанията става Philip Morris & Co., Ltd. Седалището се намира в Лозана. Сред марките на компанията са Marlboro, L&M, Philip Morris, Chesterfield, Parliament, Muratti, Virginia Slims и други. PMI също притежава марката IQOS за системи за нагряване на тютюн.