От началото на войната Германия подкрепя Украйна. Въпреки това, поради сериозните проблеми, пред които е изправена, тъй като Русия значително намали доставките на газ, страната намали доставките на оръжие за украинската армия - ход, който бе остро критикуван от генералния секретар на Северноатлантическия алианс, съобщи DPA.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува решението на Германия да ограничи доставките на големи количества оръжие за Украйна. Ръководителят на Северноатлантическия алианс заяви, че поражението на Украйна е по-опасно от забавянето на попълване на оръжейните запаси на членовете на НАТО.

"Като гарантираме, че Русия, президентът Путин, няма да спечели в Украйна, ние повишаваме и собствената си сигурност", заяви Столтенберг на среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Брюксел. Столтенберг заяви също, че докато страните от НАТО изпращат оръжия в Украйна, рискът Русия да предприеме агресивни действия срещу съюзническите държави ще бъде значително намален.

Преди няколко дни външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че Германия може да постигне победа във войната с Русия, като засили подкрепата си за Украйна.

80% от руската армия участва във войната в Украйна.

"Германия може да доближи победата, като засили подкрепата си за Украйна. Танковете и бронираните машини, допълнителните гаубици и противовъздушните оръжия ще помогнат за подобряване на ситуацията на бойното поле. В същото време осигуряването на наземни системи за противовъздушна отбрана ще помогне за защитата на цивилното население от руски удари" - каза Кулеба.

В същото време украинският представител призова Берлин да увеличи усилията си за оказване на натиск върху Русия, дори чрез пълно ембарго върху енергоносителите. Кулеба заяви също, че всички проруски кампании в Германия трябва да бъдат прекратени, а визите за всички руски граждани - спрени.

"Руските престъпления в Украйна не могат да останат ненаказани. Очакваме Германия да подкрепи всички усилия, насочени към изправянето на престъпниците пред правосъдието" - подчерта украинският външен министър. Припомняме, че на 4 септември Денис Шмихал, министър-председател на Украйна, беше на официално посещение в Берлин, където обсъди с колегата си значението на доставките на оръжие от Германия за Украйна, за да продължи контраофанзивата срещу руснаците.