Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви, че по време на среща с украинския външен министър Дмитрий Кулеба е постигнат напредък в обсъждането на въпроса за създаването на зона за сигурност около Запорожката АЕЦ (ЗАЕЦ). За това той написа в четвъртък в своя Twitter.

Гроси публикува две снимки с Кулеба на страницата си със следния коментар: "В бункер в Киев с украинския външен министър Дмитрий Кулеба. Напредваме в създаването на зона за ядрена безопасност и защита около Запорожката АЕЦ".

Генералният директор на МААЕ пристигна в Киев, за да продължи работата по съгласуване на условията на споразумението за осигуряване на безопасността на АЕЦ. На 11 октомври той посети Санкт Петербург, където се срещна с руския президент Владимир Путин. Гроси нарече контактите с руския лидер изключително важни от гледна точка на осигуряването на безопасността на ядрените енергийни съоръжения, включително Запорожката АЕЦ. Преди визитата си в Санкт Петербург той посети Украйна и обсъди с украинския президент Володимир Зеленски въпросите за сигурността в АЕЦ.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ