"Физическата цялост“ на Запорожката атомна електроцентрала в Югоизточна Украйна е била "нарушена“, заяви ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и изрази страховете си за обекта, пише The Guardian.

Рафаел Гроси ръководи екип от инспектори на контролираната от Русия централа, която беше често обстрелвана през последните седмици, пораждайки сериозни опасения за ядрен инцидент.

"Очевидно е, че централата и физическата цялост на централата са били нарушени няколко пъти“, заяви Гроси пред репортери, след като се върна с част от екипа си в контролираната от Украйна зона в четвъртък.

"Притесних се, тревожа се и ще продължа да се тревожа за централата“, подчерта той, като добави, че сега ситуацията е "по-предсказуема“.

"Прекарахме там четири-пет часа. Видях много и имам мои хора там, успяхме да обиколим целия обект“, обясни генералният директор на МААЕ за дългоочакваната проверка.

Той каза, че част от неговата 14-членна мисия в ЗАЕЦ ще остане в съоръжението "до неделя или понеделник, продължавайки с оценката“.

"Няма да ходим никъде. МААЕ сега е там, тя е в централата и няма да ходи никъде – ще остане там“, подчерта ръководителят на мисията на ООН.

Гроси увери, че група експерти на МААЕ са останали в централата и ще предоставят безпристрастна, неутрална и технически обоснована оценка на ситуацията.

"Ние ще продължим да присъстваме там, някои от моите експерти. Имаме много работа там, за да направим анализ на някои технически аспекти“, продължи той. МААЕ ще оцени физическите щети, ще гарантира, че нейните системи за безопасност и сигурност функционират и ще оцени условията за работа на персонала на съоръжението. Накрая ще бъде изготвен доклад с констатациите на комисията.

По думите на Гроси, ситуацията със сигурността е била "доста трудна“ по време на посещението му. "Имаше моменти, в които изстрелите се чуваха отчетливо, тежка картечница, артилерия, минохвъргачки два или три пъти – бяхме много загрижени“.

Но той отбеляза, че мисията е получила "прекрасна подкрепа от екипа по сигурността на ООН“. "Мисля, че показахме, че международната общност е там, може да бъде там и ние ще продължим това“, подчерта Гроси.

Атомната централа в Запорожие – най-голямото ядрено съоръжение в Европа – беше подложена на многократни обстрели през последните седмици, като Киев и Москва се обвиняваха взаимно за атаките, което поражда опасения за възможно бедствие.