Румънският премиер Николае Чука заяви, че е подал оставка в понеделник като част от споразумението на управляващата коалиция за ротационен премиер, което има за цел да гарантира стабилност, но което е спряло разработването на политики и е забавило средствата за възстановяване на Европейския съюз, пише Reuters.

Дясноцентристките либерали на Чука и техните бивши съперници, левите социалдемократи (СДП), сформираха голямо коалиционно правителство в края на 2021 г. заедно с младши партньор, етническата унгарска UDMR, след рухването на предишния центристки кабинет след по-малко от една година от началото на мандата му.

По това време основните партии се споразумяха да сменят министър-председателите на ротационен принцип, като лидерът на партията на либералите Чиука беше първи.

Очаква се президентът Клаус Йоханис да определи лидера на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку за следващ министър-председател с гласуване в парламента по-късно тази седмица.

"Нашата цел е ново правителство да положи клетва до четвъртък“, заяви Чука пред репортери, "за да можем да продължим... да се справяме с приоритетите“.

Чолаку заяви, че вижда настоящата коалиция да продължи дори след общи избори през 2024 г. в името на приемствеността на политиката. Румъния, една от най-слабо развитите държави в ЕС, има 11 министър-председатели, откакто се присъедини към блока през 2007 г., отбелязва Reuters.

Новият кабинет може да се сблъска с безредици от недоволния публичен сектор заради исканията за увеличение на заплащането, както и с натиск за налагане на вече забавени икономически реформи, договорени с Европейската комисия в замяна на средства за възстановяване.

Междувременно Румъния трябва да намали консолидирания си бюджетен дефицит под тавана на ЕС от 3% до 2024 г., когато в страната се провеждат президентски, парламентарни, местни и европейски избори.

Трите коалиционни партии все още преговарят за ключови позиции в размяната.

ДСП държи мощните министерства на финансите, земеделието, отбраната и транспорта, а либералите са начело на ведомства като правосъдие, енергетика, вътрешни и външни работи.

Двете партии често се сблъскват относно ключови мерки на политиката, включително плосък данък върху дохода, наследство от либералите, което СДП иска да замени с прогресивно данъчно облагане.