Губернаторът на Флорида и потенциален съперник на Доналд Тръмп за републиканската номинация за президент Рон ДеСантис заяви във вторник, че подкрепя идеята за прекратяване на огъня в Украйна - ход, на който Киев и Вашингтон отдавна се противопоставят, като посочват възстановяването на изгубената си територия като предварително условие за всякакви преговори с Русия, пише европейската редакция на Politico.

"В интерес на всички е да се опитаме да стигнем до място, където можем да имаме прекратяване на огъня“, заяви ДеСантис в интервю за японския англоезичен седмичник Nikkei Asia.

"Не искате да се окажете в ситуация като [Битката при] Вердюн, където просто имате огромни жертви, огромни разходи и в крайна сметка се оказвате в безизходица“, добави той, имайки предвид най-дългата битка от Първата световна война, когато загинаха 700 000 души.

Идеята вероятно ще бъде приета хладно от Киев, където президентът Володимир Зеленски настоява, че прекратяването на огъня само ще позволи на Русия да прегрупира силите си и ще удължи войната.

В своя мирен план от 10 точки, представен миналия ноември на срещата на върха на Г-20, Зеленски постави възстановяването на териториалната цялост на Украйна като предварително условие за мир, подчертавайки, че тази точка "не подлежи на преговори“.

Забележките на ДеСантис са последните от поредица противоречиви коментари относно войната в Украйна, направени от губернатора на Флорида - който все още не е обявил официално кандидатурата си за президентските избори през 2024 г.

Миналия месец той предизвика гняв дори сред някои свои съпартийци във Вашингтон, след като нарече конфликта "териториален спор“ и бе категоричен, че "по-нататъшното затъване“ в Украйна не е част от "жизненоважните национални интереси“ на САЩ.