Губернаторът на Флорида и сочен за основен претендент за президентската номинация на Републиканската партия през 2024 година Рон ДеСантис заяви, че "няма да се съобръзи“ с каквото и да е искане за екстрадиция на бившия държавен глава Доналд Тръмп от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, пише Fox News.

За него около обвинението има "съмнителни обстоятелства". Той същевременно осъди обвиненията срещу фаворита за републиканската президентска номинация като "неамерикански" и като "превръщане на правната система в оръжие за прокарване на политически дневен ред“

Бившият президент беше обвинен от голямо жури в Манхатън в четвъртък след продължило години разследване от Окръжната прокуратура на Манхатън.

"Превърщането на правната система в оръжие за прокарване на политически дневен ред обръща върховенството на закона с главата надолу“, написа ДеСантис в Twitter. "Това е неамериканско."

"Подкрепяният от Сорос окръжен прокурор на Манхатън последователно изкривява закона, за да омаловажи престъпленията и да извини престъпно поведение“, продължи той. "И все пак сега той разтяга закона, за да удари политически опонент.“

ДеСантис добави: "Флорида няма да съдейства при искане за екстрадиране, като се имат предвид спорните обстоятелства, свързани с този подкрепян от Сорос прокурор от Манхатън и неговата политическа програма“.

Основната резиденция на Тръмп е неговият имот в Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида.

Тръмп беше обвинен като част от дългогодишното разследване на окръжната прокуратура в Манхатън, вероятно за плащания на тайни пари.

Браг разследва Тръмп за тайни парични плащания, направени преди президентските избори през 2016 г.

Те включват плащане от 130 000 долара на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниелс и плащането от 150 000 долара на бившия модел на Playboy Карън Макдугъл, научи Fox News Digital.

Плащанията за мълчание, направени както на Макдугъл, така и на Даниелс, бяха разкрити и докладвани от Fox News през 2018 г. Тези плащания бяха разследвани от Прокуратурата на САЩ в Южния окръг на Ню Йорк и от Федералната избирателна комисия (FEC).

Федералните прокурори в Южния окръг на Ню Йорк отказаха да повдигнат обвинения срещу Тръмп във връзка с плащането на Даниелс през 2019 г., въпреки че бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен го замеси като част от споразумението си за признаване на вината. FEC също прекрати разследването си по въпроса през 2021 г.