Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис заяви, че няма да приеме каквото и да е предложение да стане вицепрезидент на Доналд Тръмп през 2024 г., пише Bloomberg.

"Не. Кандидатирам се за президент“, отсече той в Sunday Morning Futures на Fox News, когато му беше зададен хипотетичният въпрос. "Имаме нужда от някой, който може да изкара два мандата“.

ДеСантис се сблъска с въпроса, след като Тръмп, фаворитът в анкетите за номинацията на Републиканската партия, заяви пред стачкуващите автомобилни работници в Детройт, че се състезава с "кандидатите за работа“ в полето на Републиканската партия и не вижда потенциален вицепрезидент в никой от тях.

ДеСантис е сред републиканските кандидати, които критикуваха решението на Тръмп да пропусне президентските дебати на партията. Той предизвика бившия президент на дебат един на един, подобен на този между ДеСантис и губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм, насрочен за ноември.

Тръмп и ДеСантис изнесоха съперничещи речи на републиканския конгрес на щата Калифорния в Анахайм миналата седмица, подчертавайки стойността на щата в президентската надпревара.

ДеСантис се стреми да събере повече подкрепа от донори и гласоподаватели, след като кампанията му преминава през спад на популярността в анкетите и кадрови промени. Той прекарва по-голямата част от времето си в ранните първични избори в щата Айова, като същевременно се намира с около 44 процентни пункта зад Тръмп в първичната надпревара за Републиканската партия според средните проучвания, проследени от RealClearPolitics.

"Имаме нужда от някой, който може да спечели щати като Джорджия и Аризона, което президентът Тръмп не може да направи или не направи“, посочи още ДеСантис в интервюто.