Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис  предложи законодателство за забрана на използването на цифрова валута на централната банка (CBDC) като пари в неговия щат. "Усилията на администрацията на Байдън да въведе цифрова валута на централизирана банка са свързани с наблюдение и контрол“, предупреди политикът, който е сочен и за основен съперник на Доналд Тръмп за републиканската номинация на президентските избори в САЩ през 2024 година, предава Bitcoin.com.

Губернаторът обяви "всеобхватно законодателство“ в понеделник за защита на потребителите и бизнеса в неговия щат "от превръщането на финансовия сектор в оръжие от администрацията на Байдън чрез цифрова валута на централната банка (CBDC)“.

ДеСантис предупреди: "Усилията на администрацията на Байдън да въведе цифрова валута на централизирана банка са свързани с наблюдение и контрол“.

Той добави, че предложеното законодателство ще защити потребителите и бизнеса в неговия щат "от безразсъдното приемане на "централизиран цифров долар“, който ще задуши иновациите и ще насърчи санкционираното от правителството наблюдение“. Губернаторът също така отбеляза, че CBDC не са същите като децентрализираните криптовалути, като биткойн (BTC).

Законодателното предложение забранява използването на федерално приета цифрова валута на централната банка като пари в рамките на Единния търговски кодекс на Флорида (UCC), се казва в съобщението, като се добавя, че то също така забранява всякакви CBDC, емитирани от чуждестранен резерв или санкционирана от чужбина централна банка.

Изпълнителният директор на Фондация за правителствена отчетност Тарън Брагдън отбеляза, че това предложение отблъсква "излизащо извън правомощията си федерално правителство“, като уточни:

"На нашите пари пише In God We Trust. Цифровата валута на централната банка променя това на In Government We Trust. Това е погрешно и аз съм благодарен за продължаващото отблъскване от страна на губернатора на излязлата извън контрол бюрокрация на окръг Колумбия“.

По-рано този месец губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноем наложи вето на законопроект, който беше прикрит като актуализация на насоките на UCC, но проправя пътя за CBDC, като същевременно забранява използването на криптовалути, като биткойн, като форма на валута. Тя призова 20 други щата, включително Флорида, които са на път да обмислят подобен законопроект, за да "блокират приемането на това законодателство“.

Подобно на Ноем, губернаторът ДеСантис призовава другите щати да отвърнат на актуализацията на насоките на UCC, която проправя пътя за CBDC. В съобщението си от понеделник ДеСантис призова "щатите с подобно мислене да се присъединят към Флорида в приемането на подобни забрани в рамките на съответните им търговски кодекси, за да се противопоставят на тази концепция в цялата страна“.

Отбелязвайки, че "цифровата валута на централната банка е крайъгълният камък на федералното правителство, което може да проследява всяка транзакция, която се случва в света“, главният финансов директор на щата Джими Патронис подчерта:

"Няма да има личен живот, а ако няма личен живот, няма и права. По същия начин, по който Флорида се бори срещу IRS, ние трябва да отвърнем на тази програма. Така защитаваме свободата и просперитета“.

Няколко законопроекта, свързани с CBDC, бяха внесени в Конгреса на САЩ. Миналия месец конгресменът-републиканец Том Емър представи Държавния закон против наблюдението на централната банка за цифрова валута (CBDC), "за да спре усилията на неизбраните бюрократи“ да "лишат американците от правото им на финансова поверителност“. Миналата година сенаторът от Тексас Тед Круз въведе законодателство, "за да забрани на Федералния резерв да издава цифрова валута на централната банка директно на физически лица“.