Енергийната криза отново показа, че Европа е далеч от обща политика по важни стратегически въпроси, а разликата в цените и подходите в Европейския съюз и САЩ рискува отприщването на търговска война между двете страни на Атлантика. Това пише бившият премиер на Италия и бивш ръководител на Европейската комисия Романо Проди в статия, публикувана в италианския вестник Il Messaggero.

"Енергийната буря отново засенчи европейския хоризонт, демонстрирайки, че дори в този много важен стратегически сектор все още не е постижима единна политика. Нито едно от обсъжданите предложения не предлага приемливо решение на проблема. Предложението на Европейската комисия за таван на цената на природния газ е безполезно. Не е ясно каква е перспективата за тавана на цената на газа, който е два пъти над текущите пазарни цени.От друга страна, въвеждането на по-ниска цена просто ще доведе до пренасочването на синьото гориво в други посоки, особено в азиатските“, пише Проди.

Той смята, че на фона на дисбаланса между търсене и предлагане, причинен от намаляването на руските доставки, единствената реална защита е намаляване на потреблението, съчетано с увеличаване на вътрешното производство, като се започне от възобновяеми източници.

Проди изтъква загрижеността на европейските столици относно неотдавнашното американско решение да субсидира национални компании в най-важните сектори с огромна сума от 369 млрд. долара. "Разликите в цените на енергията и тези субсидии може да доведат, като очевидно следствие, до изместване на инвестициите и бизнеса към САЩ, прогресивна деиндустриализация на Европа и риск от търговска война между двете страни на Атлантическия океан“, предупреждава Проди.