Бившият ръководител на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който сега ръководи група военни съветници и научно-техническия център "Царски вълци", пожела успех на основателя на SpaceX Илон Мъск след експлозията на ракета-носител с прототипа на космическия кораб Starship, съобщи ТАСС.

"И аз му пожелавам успех. Който се осмелява, ще постигне целта си", написа "Рогозин" в Telegram (Робърт Ф. Кенеди: "Само онези, които се осмеляват да се провалят, могат да постигнат много"). 

Още през 2019 г., докато беше начело на "Роскосмос", Рогозин говореше скептично за Starship. Той отбеляза, че представянето на проекта "не го е впечатлило“, а специалистите на държавната корпорация смятат проекта за нереалистичен. 

Рогозин смяташе, че "от казаното 20 процента са изпълними". "Всичко останало е обикновен шум, бял шум, който съпровожда подобни проекти, който е нужен и за привличане на инвеститори“, заяви тогава той.

През 2014 г. Рогозин, тогавашен вицепремиер на Руската федерация, коментирайки санкциите на САЩ срещу руската космическа индустрия, предложи Съединените щати да доставят астронавти на МКС с помощта на батут. След първото пилотирано изстрелване на Crew Dragon към Международната космическа станция той си спомни тези думи, като отбеляза, че "батутът работи“. По-късно Рогозин покани Мъск да стартира първия в света филмов екип, но той не отиде в Байконур.