Името на Кенеди е най-голямата марка в американската политика, а общественият интерес към членовете ѝ се изостря от многобройните трагедии и скандали.

Някои ги сравняват с "американско кралско семейство", образ допълнен със символични замъци или "семейните имения" в Масачузетс и Флорида. Членовете на клана Кенеди сякаш заемаха политически постове по божествено право, пише Sky News в обширен анализ за независимия кандидат за президент на Съединените щати Робърт Кенеди-младши.

Преди 60 години в Далас, Тексас, е убит президентът Джон Кенеди. "Не си спомням този съдбовен ден на 22 ноември 1963 г., тъй като бях едва на четири години".

"Но си спомням летния ден, пет години по-късно, през 1968 г., когато брат му - бившият главен прокурор на САЩ и бъдещ президент Робърт Ф. "Боби" Кенеди - е застрелян в бурна изборна година.

През десетилетията след смъртта им двамата братя, често наричани само с инициалите си - JFK и RFK, не са забравени".

В Съединените щати и в по-голямата част от западния демократичен свят те придобиха статут на емблематични личности след смъртта си. Членовете на семействата им, останали след тях, се опитват да продължат политическото им наследство.

Но династичната визия на братята най-сетне избледнява. Митовете, личностите и преждевременната смърт, свързани с Кенеди, неизбежно намират все по-малък отзвук сред съвременните избиратели. Понастоящем няма нито един представител на династията на изборни щатски или национални длъжности.

В тази година на избори, един смел Кенеди се надява да промени всичко това. 69-годишният син на Робърт Ф. "Боби" Кенеди, който носи името на баща си, се кандидатира за президент.

Въпросът дали Робърт Кенеди-младши (Боби-младши) ще съживи или още повече ще опетни името на Кенеди е отворен. Поне четирима от десетте му братя и сестри смятат, че той е "срам".

Той е изоставил традиционната вярност на семейството си към Демократическата партия. Той се оттегли от състезанието за номинация на демократите, за да се кандидатира като независим кандидат срещу Доналд Тръмп и Джо Байдън, заявявайки, че "намерението ми е да ги съсипя и двамата".

Робърт Кенеди-младши е самопровъзгласил се природозащитник, противник на ваксините и поддръжник на правото да се носи оръжие. Приема многобройни теории на конспирацията - дори предполага, че ЦРУ е замесено в убийствата на баща му и чичо му, пише британската медия.

Той отбеляза 60-ата годишнина от смъртта на президента Кенеди, като стартира петиция за публикуване на последните правителствени документи, свързани със стрелбата.

Националният архив на САЩ заяви, че 99% от материалите вече са обществено достояние, следвайки заповедите на президентите Тръмп и Байдън. Но, Младши отвърна: "Какво е толкова смущаващо, че се страхуват да го покажат на американската общественост 60 години по-късно?".

Проучване на New York Times и Siena College показа, че Кенеди-младши няма шансове да е новият президент на САЩ, но може да повлияе драстично на крайния резултат.

Сегашният рейтинг на Кенеди от около 20% е равен на този на бизнесмена Рос Перо.

Перо печели съответно 19% и 8% от гласовете на избирателите през 1992 и 1996 г., което вероятно подпомага избирането на Бил Клинтън.

С типичната си правота Кенеди заяви, че е уверен, че ще спечели битката срещу Тръмп и адвоката Байдън, за да "влезе в избирателните списъци на всеки щат".

Ако успее, социологическите проучвания сочат, че той ще отнеме малко повече гласове от Тръмп, отколкото от Байдън. Това може да е достатъчно, за да промени кой ще спечели в ключовите щати, където се води тясна борба.

Тръмп нарече Боби "подставено лице" на Байдън. От кампанията на Байдън се притесняват, че името на Кенеди може да струва гласове на демократите.

Те отбелязват посещението на Боби в Белия дом при Тръмп и насърчението, което той е получил от Стив Банън и алтернативни медии като Fox News, Джо Роган и Джордан Питърсън.

Включвайки се в настроението на популистко недоволство, Боби апелира за гласове от "хора, които са готови да поставят под въпрос ортодоксалността".

Името Кенеди е едно от най-почитаните в американската политика. Сега още един потомък се опитва едновременно да се възползва и да избяга от това да бъде Кенеди.