Бившият словашки премиер, който може да се върне на власт по-късно тази година, обеща на избирателите си, че ще прекрати националните доставки на оръжие за Украйна и ще спре някои планове за въвеждане на повече санкции срещу Русия, пише Bloomberg.

Роберт Фицо, чиято партия води в социологическите проучвания в Словакия преди изборите през септември, обеща също да принуди доставките на оръжия от други места да бъдат пренасочени. Той би наложил вето на "безсмислените“ санкции срещу Русия, които вредят на държавите-членки на Европейския съюз, разкри политикът в интервю. По този начин той ще възприеме вече изградения модел на поведение спрямо войната в Украйна на Унгария.

Подобни политики биха отбелязали голяма промяна в подкрепата на Словакия към нейния източен съсед и биха добавили ново предизвикателство към западните съюзници, които вече са изправени пред опозиция от унгарския премиер Виктор Орбан, който обвинява санкциите за съсипването на икономиката на страната му.

Сегашната администрация в Братислава е доставяла на Украйна боеприпаси, бойни самолети от съветската епоха, бойни машини на пехотата и ракетна система С-300. Словакия също подкрепи всички санкции срещу Русия, въпреки че само около половината от нейните граждани виждат Кремъл като агресор във войната в съседство.

"Не искам да доставям смъртоносни оръжия на Украйна само в името на добрия имидж сред западните страни“, настоя 58-годишният Фицо в централата на своята партия в Братислава във вторник. "Ние имаме право на собствено мнение."

Потенциалното завръщане на Фицо беше подпомогнато от националното разделение относно войната в Украйна. Той критикува правителството и неговото проамериканско "кимане“, както и справянето му с кризата с разходите за живот.

Неговата партия Smer води всички проучвания в Словакия - член на еврозоната, както и на ЕС и НАТО - макар и с около 20% от гласовете. Това все още е двойно повече от нивото от дъното, след като той се оттегли на фона на най-големите протести след края на комунизма след убийството на разследващ репортер и годеницата му.

Тази седмица Фицо се срещна с посланиците на САЩ, Обединеното кралство и ЕС, за да изложи целите на външната си политика. Той им каза, че ако се върне на поста, Словакия няма да подкрепи кандидатурата на Украйна за членство в НАТО, защото тази "най-голяма глупост“ ще направи конфликта глобален, заяви той.

"Приемането на Украйна в НАТО би означавало началото на Трета световна война и затова имаме сериозен проблем с това“, обяснява Фицо. Мирните преговори трябва да се проведат сега, преди да бъдат загубени повече животи, а също и тъй като Украйна все още може да заключи печалби, каза той. "Утрешните мирни преговори може да доведат до това Украйна да получи много повече, отколкото след шест месеца“.

Ако надделее на изборите, не е ясно дали Фицо ще успее да формира коалиция. Предишните му правителства идваха от целия спектър, включително от маргинална дясна партия. Веднъж той управляваше сам, след като спечели 44% от гласовете през 2012 г., въпреки че повторението на този резултат изглежда малко вероятно този път.

Фицо отбеляза още, че целта му е да възстанови суверенитета на Словакия и гласа на страната в ЕС, въпреки че оставането в блока е приоритет.

Гаутам Рана, американският посланик в Словакия, призова Фицо да "не се присъединява“ към Путин и неговите планове да запази земята, отнета от Украйна.

"Подобни предложения идват директно от устата на Путин и в тях няма нищо неутрално“, заяви Рана в изявление след срещата. "Сближаването с Путин е умиротворяване, не по-различно от умиротворяването, предложено на Хитлер. Не проработи с Хитлер тогава и няма да проработи с Путин днес“.

Фицо не беше обезпокоен от укора, като каза, че е станало ясно от срещата с пратениците тази седмица, че западните сили искат да продължат да подкрепят Украйна във войната и доставките на оръжия, докато той настоява за мир.

"Не можете да се карате на държава за това, че има определено мнение“, заяви той, отхвърляйки идеята, че може да бъде изолиран в ЕС заедно с Орбан. "Аз не съм за Путин, аз съм за мира“,  категоричен е бившият премиер. Надявам се Западът да има достатъчно разум да не влезе в открита война с Руската федерация.