Заради повишено потребление при лоши метеорологични условия и включването на нови потребители в енергийната система на Украйна е регистриран дефицит на електроенергия. В тази връзка от държавния оператор Ukrenergo призоваха гражданите на страната да пестят ток, предава УНИАН, като се позовава на пресслужбата на енергийната компания.

"От 13:00 часа в енергийната система е регистриран недостиг на електроенергия. Причината за недостига е бързото нарастване на потреблението поради тежките метеорологични условия и едновременното включване на хиляди потребители от засегнатите от лошото време региони в мрежата“, се казва в съобщението.

Енергетиците молят да се пести електроенергия през целия ден до 18:00 часа.

"Консумирайте електроенергия икономично през целия ден до 18:00 часа. Икономичната консумация не означава, че трябва да изключите всичко в къщата и да седите на тъмно“, поясниха от енергийната компания.

Енергетиците казват, че е "достатъчно да изключите осветлението там, където в момента не е необходимо, и внимавайте как използвате мощните електроуреди: оставете само най-необходимото за работа, а всички задачи, които не са спешни, отложете преместете за вечерта“.