Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Обединеното кралство Риши Сунак ще разговарят за задълбочаването на тесните икономически връзки между Съединените щати и Великобритания, когато се срещнат в Белия дом, като войната на Русия в Украйна е друга голяма тема за съюзниците от НАТО, пише Reuters.

Официални лица от САЩ и Великобритания са заявили, че двамата ще преразгледат редица глобални въпроси, включително общи икономически интереси и интереси в областта на сигурността, изкуствен интелект, подкрепа за Украйна и по-нататъшни действия за ускоряване на прехода към чиста енергия.

Срещата им е в момент, когато западни служители се надпреварват да установят дали Русия е отговорна за унищожаването на язовир Нова Каховка, което доведе до разселването на хиляди хора и причини големи икономически и екологични щети. Украйна и Русия си размениха вината за разрушаването на язовира.

Байдън и Сунак ще отговарят на въпроси на съвместна пресконференция след срещата си, възможност, която не се предоставя на всеки световен лидер, който посещава Белия дом, и също така ще дадат съвместно изявление, са заявили официални лица.

Байдън и Сунак се срещнаха за последно в Хирошима, Япония, на срещата на върха на Г-7 миналия месец. Те също се срещнаха в Белфаст през април и в Сан Диего през март на тристранно събитие, отбелязващо отбранителното партньорство на САЩ, Австралия и Великобритания.

Сунак се надява да укрепи търговските връзки между Великобритания и Съединените щати, желаейки да покаже известен напредък, след като администрацията на Байдън отмени всяка бърза перспектива за споразумение за свободна търговия между двете страни след Брекзит, пише британската медия.

Великобритания постави здрави основи на споразумения с отделни държави и се надява да постигне други подобни "целенасочени споразумения“.

Очаква се Сунак да се опита да спечели подкрепата на Байдън за кандидатурата на министъра на отбраната Бен Уолъс за следващият генерален секретар на НАТО.

Британският премиер посети Капитолия, където се срещна с лидери на републиканците и демократите в Конгреса.

Сунак каза в сряда, че нов съюз ще помогне на Лондон и Вашингтон да защитят веригите за доставки и да се ориентират в глобалната икономика, където новите сили "манипулират световните пазари, задържат жизненоважни ресурси и се опитват да установят хватка над индустриите, които ще определят нашето бъдеще".