Риши Сунак заяви, че иска да "свърши работата“ по Брекзит, като изтъкна, че "дава всичко, което имаме“, за да осигури сделка с Брюксел, съобщава Politico.

В интервю за Sunday Times британският министър-председател подчерта, че се надява на "положителен изход“, докато изглаждаше акредитивите си на "брекзитър" и уверяваше потенциалните критици, че сделката му "трябва да получи много широка подкрепа, защото гарантира свободния поток на търговия в рамките на вътрешния пазар на Обединеното кралство, осигурява мястото на Северна Ирландия в нашия Съюз и гарантира суверенитета.“

И двете страни продължават да настояват за сделка за разрешаване на продължаващото напрежение относно търговските споразумения на Великобритания след Брекзит, според които Северна Ирландия продължава да следва някои закони на ЕС, за да избегне необходимостта от проверки на границата на Обединеното кралство с Република Ирландия.

Сунак, който сам подкрепи излизането на Великобритания от ЕС през 2016 г., се опитва да спечели подкрепа от Демократическата юнионистка партия (ДЮП) и твърдолинейната Европейска изследователска група в Уестминстър, подкрепяща Брекзит.

"Аз съм консерватор, аз съм привърженик на Брекзит. И аз съм юнионист. Има недовършена работа по Брекзит и искам да я свърша", подчерта премиерът, като добави: "Има още работа за вършене, но напоследък постигнахме обещаващ напредък и аз съм решен да изпълня обеюаното към хората в Северна Ирландия“.