Още в първите дни на септември се очаква нова ескалация на дългогодишния конфликт между сърби и албанци в Косово. Александър Вучич наскоро заяви, че сърбите "няма да позволят дори на НАТО да открие огън по техните сънародници“ на спорните територии на север от река Ибър. Руските анализатори от "Рибар“ си задават въпроса, а доколко е готова сръбската армия за евентуално въоръжено стълкновение и какви са последните й оръжейни покупки.

В класацията на страните в света по военна мощ Global Firepower 2022 Сърбия зае 61-во място, по отношение на броя на оръжията, силата и мощта на армията, изпреварвайки всички страни от бивша Югославия - включително държавите, които са част от НАТО. Основният фактор за това е увеличаването на вноса на оръжия: миналата година бяха сключени споразумения за доставка в размер на един милиард 318 милиона долара, което е повече от общата цена на всички покупки от края на 2016 г., когато започва процесът на модернизация на армията.

В допълнение към придобитите по-рано ударни безпилотни летателни апарата (БПЛА) С-92A, през тази година от Китай бе доставен първият дивизион на системата за противовъздушна отбрана със среден обсег FK-3, а вторият ще бъде прехвърлен през следващите два месеца. Китайците също помагат на сърбите да направят собствен ударен дрон "Пегас“. Потвтърди се и информацията, че Белград е купил турски "Байрактари“.

Русия остава важен партньор на Сърбия: подписани са договори за закупуване на четири бойни хеликоптера Ми-35М, три транспортни хеликоптера Ми-17В5, две батареи системи за противовъздушна отбрана Панцир-С1М, системи за радиоелектронна борба и борба с безпилотни самолети, противотанкови системи "Корнет“ за войските от Специалната бригада.

2021 г. обаче се превърна в повратна точка в избора на доставчици на оръжие за Белград: подписват се все повече нови договори със страни от ЕС, предимно с историческия партньор на Сърбия - Франция. Западните анализатори в никакъв случай не свързват това с промяна в политическата ориентация на Сърбия, а с факта, че сръбското разузнаване е било наясно с планираната руска военна интервенция в Украйна и се е опасявало, че може да има проблеми с доставките на оръжие, както се случи с част от "Панцирите“ и "Красуха“ - перспективите за получаване на оръжия на фона на санкциите са неясни.

Французите ще доставят на сърбите радари GM400, GM200 и GM60 за системи за въздушно наблюдение и предупреждение и подразделенията на ПВО. За въоръжаване на сръбския ракетно-артилерийски комплекс за ПВО ПАСАРС бяха закупени ракети с малък обсег Mistral. Преговорите за закупуване на многоцелеви изтребители Rafale също са все по-близо до завършване. Дори САЩ попаднаха в списъците на доставчици на сръбската армия - военната полиция купи американските бронирани машини Lenco BearCat G3 в допълнение към закупените по-рано руски УАЗ "Патриот“.

Превод и редакция: Иван Христов