От няколко дни Сърбия придвижва колони с военна техника към границата с Косово, а в южната част на страната се дислоцират армейски части, съобщават руските анализатори от "Рибар“, като прилагат като доказателство няколко видеоматериала.

Миналата седмица в Брюксел се проведоха разговори между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, които обаче не можаха да постигнат споразумение по нито една тема. И двете страни отказват да приложат постигнати по-рано споразумения. И така, на фона на очакваната на 1 септември нова ескалация на ситуацията на границата между Сърбия и Косово, Белград явно е решил да предприеме превантивни мерки. През юли двете страни едва не стигнаха до въоръжен конфликт заради решението на косовските власти да смени регистрационните номера на автомобилите и личните документи на сърбите в северната част на страната, които вдигнаха барикади и блокираха достъпа до граничните пунктове Ярине и Бърняк.



Състав БТР "Лазар“ е сниман да се движи в района на Белград. Колони военна техника са забелязани и на Ибърската магистрала, край Зайчар и в Ниш, по пътя за Косово.

По думите на Александър Вучич, ръководството на Сърбия не планира военна операция в Косово и Метохия. Ако обаче очакваните провокации в региона излязат извън контрол, тя ще бъде принудена да реагира.

Едновременно с това присъствието си на косовската граница със Сърбия увеличи и КФОР. Мисията на НАТО "повишава осведомеността си за ситуацията“ с усилени патрули на района. Генералният секретар на Алианса и командването на КФОР вече обявиха, че НАТО ще се намеси при ескалация на конфликта във въоръжени действия.

Превод и редакция: Иван Христов