Оръжейната компания Rheinmetall преговаря с Украйна за доставката на най-модерните си танкове. "Украйна се интересува от Lynx и Panther“, заяви изпълнителният директор Армин Папергер пред германския вестник Das Handelsblatt.

Компанията представи последния на панаир в Париж миналото лято, припомня изданието. Отбелязва се, че Папергер счита за възможна доставка на машините след 15 до 18 месеца. За целта компанията ще се нуждае от разрешително за износ от федералното правителство, поясняват от редакцията.

Папергер оправда изграждането и доставката на нови танкове с това, че страните от Европейския съюз вече не могат да продават собствените си машини. Като държава, граничеща с Русия, е необходимо Украйна да може да се защити в дългосрочен план. "Независимо дали Украйна е част от НАТО или е близо до НАТО, ние ще трябва да подкрепим страната“,коментира изпълнителният директор на Rheinmetall. По думите му компанията също така е готова да създаде собствен производствен завод в Украйна след края на войната.