Германският отбранителен концерн Rheinmetall преговаря с Киев за изграждането на завод в Украйна, който ще може да произвежда до 400 от най-новите танкове Panther годишно. Това заяви директорът на компанията Армин Папергер в интервю за германския ежедневник Rheinische Post.

"Заводът Rheinmetall може да бъде построен в Украйна за около 200 млн. евро“, подчерта той, добавяйки, че там могат да се произвеждат до 400 танка годишно. Папергер нарече преговорите с украинското правителство "обещаващи“ и отбеляза, че концернът очаква решение "през следващите два месеца“.

Директорът на отбранителния концерн подчерта, че Киев се нуждае от 600-800 танка. "Дори ако Германия раздаде всичките 300 Leopard-2, с които разполага, това очевидно би било твърде малко“.

Според него Rheinmetall е в състояние да прехвърли около 250 единици военна техника в Киев. "Нашата работа е в разгара си, вече сме подготвили за експлоатация повече от 40 бойни машини на пехотата Marder, до края на годината ще бъдат около 100 от тях. От общо 50 Leopard-2A4 са готови около 30 танка, към тях се добавят около 100 стари модела Leopard-1, от които отново можем да подготвим 88 единици", подчерта той, като добави, че войната в Украйна ще продължи , "вероятно още години“.

Panther бе представен миналото лято като конкурент на основния танк на Бундесвера Leopard. Първоначално се разглежда като германски отговор на новото поколение руски танкове Т-14, базирани на платформата "АрматаЧ.