"От политическа гледна точка на ниво Министерство на отбраната Украйна е почти на тавана по задачи и постижения при получаване на помощ от партньори:. Това съобщи РБК-Украйна, позовавайки се на изявление на министъра на отбраната Олексей Резников по време на пресконференция.

"Единственият оставащ въпрос е предаването на съвременни бойни самолети на въоръжените сили на Украйна", допилва Резников.

"Можем абсолютно ясно да отбележим, че имаме 155 мм тежка артилерия, HIMARS, бронирани машини от почти всички основни известни типове и марки, създадена е танкова коалиция, Patriot са на бойно дежурство, въпреки че едно време това предизвика истерия сред орките, когато крещяха, че Patriot в Полша е пресичане на "червените линии“ от Запада...", отбеляза Резников.

Той подчерта, че днес страните от НАТО прехвърлят авиация в Украйна, въпреки че тя е по съветски образец, но изрази увереност, че скоро украинците ще говорят за модерните бойни самолети толкова спокойно, колкото за Patriot и HIMARS.

"Затова като цяло в това към Дядо Коледа условният "списък с желания" остави самолети, а може би и звездата на смъртта. Затова днес от гледна точка на политически план на ниво Министерство на отбраната, ние сме почти на тавана по задачи и постижения. Днес съвременните системи се усвояват на полигони в партньорските страни", заяви Резников.