Министърът на отбраната на Украйна Олексей Резников пристигна на посещение в Гърция като част от редовни срещи с представители на страните от НАТО, предава Associated Press.

Отбелязва се, че в Атина Резников е получил обещания за доставки на артилерия и боеприпаси за малки оръжия, достъп до гръцките болници за ранени войници и повече бойни превозни машини от съветската епоха.

Гръцкият министър на отбраната Никос Панайотопулос заяви, че страната "ще предостави цялата възможна подкрепа на Украйна в този много важен, решаващ етап от войната“.

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо – това е много ясна позиция, която заехме от самото начало“, добави министърът.

Военни служители разкриха, че Гърция също така е предоставила инструктори за украинските специални сили и танкисти като част от мащабните военни усилия, ръководени от САЩ и техните съюзници.

В същото време Гърция не планира да предоставя на Украйна танкове Leopard. Панайотопулос подчерта, че държавата няма да прехвърли оръжие на Украйна, ако това ще отслаби нейната собствената й отбранителна способност.

Освен това Резников отбеляза, че Гърция е предложила помощ на Украйна за по-добра интеграция на нейния флот в НАТО.

"След тази война, след победата на Украйна в тази война, ние, заедно с нашите партньори, ще продължим да развиваме нашата отбранителна способност“, коментира Резников.

През февруари Гърция предостави на Украйна боеприпаси и 20 бронирани машини БМП-1.

Освен това медиите съобщиха, че САЩ са готови да прехвърлят на Гърция 300 Bradley като компенсация за БМП-1 и М113, които южната ни съседка предостави за нуждите на Украйна.