Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че руските военни са започнали да преместват техниката си на по-големи разстояния, заради западните оръжия с който разполага Украйна. Той разкри това в интервю за "Делфи", цитирано от "Украинская правда".

"Въпреки това не щадят войниците си и са готови да загубят дори 3 милиона войници, надявайки се да покрият загубите поради завземането на "половината Украйна", заяви Резников.

"Руснаците са враг, с който е много трудно да се бориш. Те се учат много бързо. В резултат на това се променя и тактиката на водене на военни действия".

"Когато нахлуха открито в Украйна на 24 февруари миналата година, те вървяха напред в колони, без артилерийско прикритие, разузнаване, без страх от нищо. И носеха със себе си и парадна униформа, мислейки, че след три дни ще  маршируват из центъра на Киев". 

"Излезе им скъпо. Разбихме тези колони, прерязахме логистичните им вериги. Това доведе до първия, както те го нарекоха, "жест на добра воля" - освобождаването на Киевска, Черниговска и Сумска области. Друга проява на "добра воля" се проведе на Змийския остров, след това в Харковска област и Херсон". 

Резников отбеляза, че от май Украйна е започнала да получава от партньори "неща, които променят хода на играта, като 155-мм артилерийски системи, а от средата на лятото е получила втора поддръжка, която значително променя всичко - HIMARS и други реактивни системи за залпов огън (РСЗО)“. 

Системите на западните страни позволиха на ВСУ да поразяват цели на разстояние до 80 км, да унищожават руски оръжейни складове, складове за гориво и командни пунктове на руските въоръжени сили. 

Резников нарече това ключът към успеха в посока Харков и Херсон. 

"Те (руснаците) си взеха поука от това и започнаха да влачат цялата тази своя инфраструктура на 120 км. Да, това усложни логистиката им, но ние вече не можехме да ударим тези цели с HIMARS и други системи. Трябваше да намерим други решения, които могат да удължат ръцете ни".

"Затова в момента обсъждаме това с нашите партньори, като казваме, че имаме нужда от нови оръжия и боеприпаси за тях, за да можем да поразяваме цели дори на разстояние 120 или 150 км. Е, мечтата е да достигна повече от 300 км".

В същото време, според Резников, след Втората световна война Кремъл все още възприема войниците "просто като пушечно месо" и, както и преди, използва "тактика на месомелачката". 

"Ето, Бахмут. Там тяхната "пълзяща" атака продължава вече шести или дори седми месец. Те използват щурмови вълни, атакуващи тактики. Може да има 10 или 12 такива вълни, които директно следват една след друга. Само в Бахмут, заради това те губят убити и ранени до 500 войници на ден. Но там, на първо място, са "Вагнер", престъпници и пленници, които те просто не ги броят“, категоричен беше Резников.

"Според нашето разузнаване много висши представители на Кремъл подкрепят стратегическите си изчисления и планове със следната логика: "Няма да пощадим един или три милиона, защото за сметка на тези загуби ще анексираме половината Украйна с двадесет милиона, и по този начин (Русия ще) компенсира тези загуби". 

Според Резников, дори "мечтите и плановете на Кремъл за достигане на границите на Донецка и Луганска области възможно най-скоро ще рухнат", пълзящото настъпление на Руската федерация "ще се провали".

Според него "времето сега ще бъде в полза на Украйна", позволявайки да се подготвят части, да се усвоят нови системи и да се получат допълнителни сили за ПВО от партньори.