Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников подкрепи искането на Вячеслав Шаповалов да бъде освободен от поста заместник-министър на отбраната и се обърна към кабинета на министрите със съответно предложение, предава Укринформ.

Шаповалов, който отговаряше за логистиката на въоръжените сили на Украйна, поиска да бъде уволнен, за да не застраши стабилното снабдяване на въоръжените сили на Украйна в резултат на кампания от обвинения, че са подписани договори за снабдяване на войските, в които стойността на продуктите надвишава в пъти пазарната.

От момента на назначаването си Шаповалов работи на позиция с максимална отговорност, където проблемите са се трупали с десетилетия. Но въпреки безумната съпротива, не само беше възможно да се установи текуща работа в критичните условия на войната, когато армията се увеличи значително. Успяхме да реализираме редица реформи“, подчертаха от МО на Украйна.

Както се отбелязва в съобщение на сайта на ведомството, демонополизацията на хранителните услуги на въоръжените сили на Украйна е извършена, "многомилиардният пазар стана по-прозрачен и устойчив на стрес. Унищожени бяха монополите в сектора на доставките на ГСМ (горивно-смазочни материали), където зависимостта на отделни позиции от един доставчик беше тотална. Сега тази уязвимост я няма“.

Резервите на Въоръжените сили на Украйна съдържат четвърт милион бронежилетки и повече от 150 000 каски. "Беше възможно не само да осигурим напълно нашите войници. Но също така да се формира граница на безопасност, част от която са мощни украински производители. В складовете има стотици хиляди комплекти зимни и летни униформи и други облекла. След преодоляване на критичен период, когато бяхме принудени да внасяме значителни количества стоки, се инвестират системни усилия в повишаване на възможностите на родните производители“, посочват от министерството.

Като част от реформата в обществените поръчки на Министерството на отбраната е създадена агенция за осигуряване на тиловите нужди, припомнят от ведомството.

Миналата зима Шаповалов е активизирал работата по рационализиране на активите на Министерството на отбраната. Съвместно с Държавния кадастър са предприети мощни стъпки за цифровизиране на информацията за поземлени имоти и недвижими имоти. Заедно с юридическите войски са върнати хиляди хектари земя и сгради, откраднати от министерството на отбраната. Този процес е станал системен.

Министерството на отбраната е благодарно на Шаповалов за екипната и ефективна работа и е уверено, че информационните вълни ще стихнат и справедливостта ще бъде постигната. Министерството на отбраната спазва принципа на нулева толерантност към корупцията, зачита демократичния контрол и ще осигури абсолютна прозрачност при извършване на проверки от упълномощени органи, подчертават от МО.

Както беше съобщено, изданието "Зеркало недели" публикува материал, според който предполагаемите цени за закупуване на храна и предоставяне на хранителни услуги за военните в договора на Министерството на отбраната надвишават цените на дребно два до три пъти. По-конкретно, статията цитира следните данни: "Министерството на отбраната е договорило яйца за 17 гривни за брой, докато цената на дребно в магазин в Киев сега е около 7 гривни за брой“. От Министерството на отбраната подчертаха, че разпространената в медиите информация относно съдържанието на закупуването на хранителни услуги за военнослужещи има признаци на умишлена манипулация и е подвеждаща.

В същото време министърът на отбраната Олексий Резников отбеляза, че осем компании доставят продукти за въоръжените сили на Украйна и обеща да предостави на депутатите всички договори и подробни коментари по въпросите на осигуряването на армията с храна.

Също така от Министерството на отбраната заявиха, че подготвят материали за СБУ за провеждане на разследване за разпространение на умишлено невярна информация, накърняваща интересите на отбраната в особен период.

Криминалистите от антикорупционното бюро обявиха, че проверяват покупките на Министерството на отбраната в рамките на собствено наказателно производство.