Украинските партньори забавят трансфера на съвременна авиация в Украйна, по-специално на изтребители F-16, тъй като тези системи са сложни. Те изискват поддръжка и големи финансови ресурси. Това заяви министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников, предадва РБК-Украйна, позовавайки се на украинското "Радио Свобода".

"Това е най-сложната, най-скъпата система, която изисква поддръжка, резервни части и най-важното оръжия... Това е прагматично решение и партньорите внимават с парите на своите данъкоплатци. Решението да ни дадат самолети означава, че всички страни трябва да са готови да ги предоставят, резервни части за тях и поддръжка“, заяви той.

Според министъра става дума не за стотици милиони помощи, а за милиарди.

"Затова трябва да отдадем дължимото и благодарност на нашите партньори, защото ако те вземат решение, ще са много отговорни и спазват обещанията си. Например "трите седмици" (гаубици - М777), това са оръдията, които американците дадоха през май миналата година, продължават да доставят резервни части за тях и така нататък. Следователно това е въпрос на вземане на прагматично решение, поради което оптимистично вярвам, че ще бъде взето“, добави Резников.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разреши Украйна да получи самолети F-16. По-рано беше съобщено, че група украински пилоти е в САЩ, за  оценка на обучението на F-16.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че в бъдеще Украйна  трябва да получи изтребители F-16 или други самолети от IV поколение.