Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че в началото на януари руските власти ще затворят границите за мъже, ще обявят военно положение и ще започнат нова вълна от мобилизация. Това каза Резников във видеообръщение към военнообвързаните руснаци, записано на руски език, съобщава Укринформ.

"В навечерието на новата година се обръщам към гражданите на Руската федерация, които се считат за военнообвързани. На първо място, това се отнася за жителите на големите руски градове. Знам със сигурност, че ви остава около седмица, докато има поне някакъв избор. В началото на януари руските власти ще затворят границите за мъже, след което ще обявят военно положение и ще започнат нова вълна на мобилизация. Границите ще бъдат затворени и в Беларус“, уверява украинският военен министър.

Според него в Кремъл отдавна са разбрали, че идеята за война срещу Украйна се е превърнала в катастрофа.

"Но те не могат да ви го признаят. Защото тогава ще трябва да отговаряте за всичко ... Тези, които отприщиха кървавото клане, извършиха ужасни военни престъпления, сега ви казват, че трябва да се обедините и да защитите Русия. Защото навсякъде има врагове“, каза Резников. Но всъщност, обясни той, руското ръководство не иска да защити Русия: "Те защитават себе си. Вашето положение, вашето имущество, вашето богатство. И за това искат да прехвърлят вината върху вас. Искат да ви направят съучастници в престъплението."

Както посочи Резников, единствената причина руснаците да бъдат изпратени на война е, за да "защитят престъпниците, техните дворци, техните банкови сметки. И самите вие да станете престъпници“.

"Можете да умрете или да загубите здравето си, само за да не носят отговорност тези хора... Кремъл вече няма никакви цели в тази война... Могат да ви кажат, че има някакъв "план Б“. Някакво тайно оръжие. Скоро победите ще започнат отново. Но целият им план е да удължат войната. Да убият повече хора и да доведат ситуацията до задънена улица. Ще отидете да умрете само заради това“, подчерта министърът на отбраната на Украйна.

По-рано началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов каза, че поради големите загуби на фронта руското ръководство е решило да започне нова вълна на мобилизация от 5 януари.